pátek 1. ledna 2016

TOP 10 knih za rok 2015

instagram.com/terkalovescoffee
čtu poměrně hodně. myslím, že bych klidně mohla číst ještě víc, protože často jen tak prokrastinuju, nedělám nic, případně trávím relativně dost času na internetu, což bych dost ráda omezila. loni jsem měla záchvěvy toho, že bych si místo každodenního brouzdání po zpravodajských portálech mohla občas koupit noviny. občas si kupuju v pondělí mf dnes, ale přiznávám, že to není z žádného jiného důvodu než toho, že je tam příloha magazín ona dnes, a ten já ráda kvůli skvělým rozhovorům s úžasnými ženami. jednou za čas si stejný novinový plátek koupím v sobotu opět kvůli víkendové příloze a někdy v zápalu nudy kupuju lidovky. větší potřebu čtení novin mívám v čase, kdy badboy oznamuje, že brzy bude mýt okna a nejraději je leští právě novinami. 

takže. k věci. moje předsevzetí každý rok bývá přečíst 52 knih. na každý týden jednu. na vejšce jsem počet knih přečtených za jeden rok neevidovala, protože jsem četla závodně kvůli studiu. ale poctivě jsem si knihy zapisovala. předloni jsem kýžené mety nedosáhla, ale nechybělo mi toho zase tolik. loni se mi podařilo počet knížek načíst a o dvě překonat. prosím vás, to není nějaký závod, já si to užívám a knihy miluju, aby bylo jasno. letos jsem jich přečetla 53. a spoustu jiných rozečetla a nedočetla. letos mi ten počet 53 připadá směšně nízký z důvodu toho, že jako osoba pracující v oblasti vzdělávání mám přes léto okurkovou sezonu, a tudíž spoustu času na čtení a mohla bych toho přečíst daleko více. nicméně rok 2015 byl pro mě takovým dost divokým, cca od května do srpna. srovnávala jsem se, a tak jsem zase tak literárně nepřemýšlela.

knihy, které tady mám napsané jako top 10, nejsou v pořadí od nejlepší po nejméně dobrou. jde o náhodné pořadí knih, které povyšuju za loňský rok na ty nejvíc nejlepší. inspirovala mě k tomu na instagramu biblickakazdyden a přišlo mi to milé.

lars kepler - stalker. přes manželskou dvojici píšící pod pseudonymem lars kepler jsem se před třemi lety dostala k sevesrkým detektývkám. nic, ale opravdu nic (to je takové klausovské, haha) tvorbu keplera nepřekonalo doposud. spousta dalších detektývek je dobrá, dost dobrá, ale na keplera zkrátka nemá nic. členění kapitol, které udržuje stále v napětí. spád. to jsou detektývky na jednu noc. na jeden zátah přečíst. nic jiného se s tím nedá dělat. a řekla bych, že stalker je ze série keplerových knih ten, který se dá číst i separé bez znalosti předchozích událostí. byť samozřejmě chcete-li mít jasno a užít si pořádné napětí, začněte pěkně popořádku hypnotizérem.

objev mého loňského literárního života je český autor jiří hájíček. držitel ceny magnesia litera za rok 2013. mám tady na seznamu rybí krev a dobrodruzi hlavního proudu a je to zkrátka báječné. jazyk. prostředí. charakteristika postav. posun v čase. znalost dané problematiky. to chceš! přečetla jsem další jeho věci a hájíček nezklame. 

petra soukupová pod sněhem. kniha, jejíž přebal se objevoval na každém instagramovém účtu. hezký. modrý. roztomilý. už jen proto máte chuť si knihu přečíst. tak dlouho jsem orodovala v naší knihovně, až byla konečně zaevidována a já byla první čtenář, který si tuhle voňavou nádheru přinesl domů. tři sestry cestující k rodičům. tendence k někomu se přirovnávat. nevíte, která z nich vám leze na nervy víc a se kterou vlastně sympatizujete. líbilo se mi to tak moc, že jsem ji koupila i svojí mamuš k svátku.

henning mankell. severské detektývky opět. jeho román číňan byl po keplerovi druhou knihou tohoto typu, kterou jsem četla. psi z rigy na mě vybafli v čerstvě vrácených knihách v místní knihovně. a četlo se to samo! přečetla jsem od mankella další věc, která mi přišla slabší. a teď na mě doma svůdně pomrkávají tři další jeho záležitosti, které jsem si napůjčovala z knihovny.

haruki murakami. dle mého mínění jsou tři typy čtenářů. neznám. || nemám rád. || miluju ho. patřím do třetí skupiny. ačkoliv nečtu od murakamiho všechno. knihy s nádechem fantasy či scifi mě nechávají zcela chladnou. miluju norské dřevo, kafku, po otřesech, sputnik ... přečetla jsem od něho osm knih a zrovna bezbarvý cukuru tazaki a jeho léta putování byly naprosto skvělý! hlavní hrdina je takový kafkovský. tzn. čtveřice přátel ho po nástupu na vysokou školu zavrhne, on neví důvod a vlastně po něm ani nepátrá. svůj život nežije, přežívá. až potenciální přítelkyně ho přiměje, aby cukuru zjistil, co se v partě stalo...

deborah rodriguezová kavárnička v kábulu. zase se na ni všude objevovaly dost milé recenze. přibyla mi do knihovny vlastně úplnou náhodou. dostala jsem k narozeninám dvakrát murakamiho, a tak jsem ho jednou v knihkupectví vyměnila právě za kavárničku. vím, že jsem ji přečetla na jedno posezení. afghánistán je pro normálního evropana zemí, kam netouží jet. ale věřte, že v kavárničce v kábulu byste si v tom nádherně barevném prostředí vedeném šarmantní američankou sunny šmrncnutém voňavým afghánským prostředím, chtěli posedět, dát si čerstvou kávu, sandwich či ham&eggs a přečíst si k tomu noviny, popřípadě si povídat s dalšími návštěvníky. nejspíš by vám běhal trošku mráz po zádech, protože kábul v dnešní době není zcela bezpečným prostředím, ale stálo by to za to! všechno, co jsem doposud četla z afghánského prostředí, vykreslovalo afghánistán jako nebezpečnou zemi, kde jsou potlačována jakákoliv práva žen. nejspíš tomu tak je, přestože kdysi dávno to bývala země poměrně liberální, ale kavárnička v kábulu vám dává pocit, že i v tak náročných podmínkách může mít člověk alespoň občas milý den.

rob tom smith - dítě číslo 44. dostala jsem se k téhle knížce opět úplnou náhodou. kamarádka mi o ní nadšeně vyprávěla. pustila jsem to velmi záhy z hlavy, ale hned tři dny na to jsem ji objevila v knihovně mé sestřenice. rusko mě nikdy nepřestane fascinovat. rozlehlostí. architekturou. smýšlením. a hlavně systémem, který se může tvářit naprosto neškodně, ale velký bratr nikdy nespí. troška kultury, velká dávka politického kontextu a hlavně sakra dobrá zápletka. a vše vám dojde až v jeden moment a najednou to dává celé smysl. závěr trošku plytký. ale co už. skvělá čtivá věc.

michael třeštík - chceš-li rozesmát pánaboha. moje mamka o této knize hezky mluvila. přebal byl takový retro. tak jsem se do ní pustila. nejdřív mě historie rodu třeštíků trošku nudila, ale pak...? skvělý životní příběh. michael třeštík je manžel dokumentaristky heleny třeštíkové  a otec fotografa tomáše třeštíka. je to taková rodinná kronika, která prochází defacto celým 20. stoletím. spousta zajímavých osob, se kterými se protnul třeštíkovic život. 

vladislav kučík - barvy slečny toyen. to tak jednou v magazínu ona dnes narazím na reprodukci toyen a přemýšlím, co o ní vlastně vím. nic moc. hledám informace na internetu. prohlížím si její tvorbu. ale všechno je to takové kusé. přeci musí existovat nějaká biografie o této výjimečné ženě. zadám dotaz v knihovně a ze skladu mi přinesou tento poklad. je to samozřejmě příběh jejího života, takže tak trošku fikce, ale uvědomujete si, jak tahle žena byla dobrá! a že většina malířů a literátů té doby byla fakt střelená. máte chuť žít v praze v době života toyen. nechápete, proč se tak žene do francie. a jak to vlastně všechno měla? a během jednoho únorového odpoledne tuhle knihu přečtete a víte, že jakmile bude možnost navštívit výstavu s jejími obrazy, jdete. a v říjnu konečně vidíte toyen "live"

na rok 2016 si nemůžu dávat žádná menší čtenářská předsevzetí než ta, že přečtu opět minimálně 52 knih. a už jsem k tomu našlápla. lol. všem milovníkům literatury šťastný nový rok a spoustu přečtených stran! téra

6 komentářů :

Plním si svůj sen řekl(a)...

Terko, skvele napsany clanek. Ani jsem nemrkla a byla jsem na konci;) Skoda, ze jsem zadnou knihu neprecetla, abych s tebou mohla souhlasit ci prihodit dalsi nazor. O to me vice tesi, ze jsem ve tvem vyberu nasla par kousku, ktere bych si chtela precist. Tedy az budu mit dost vsech tech knih o rodicovstvi, miminkach, atd;) Preji Ti, aby jsi mela pro letosni rok ten spravny cuch na knihy, skvela doporuceni a prekonala svuj bysneny cil. Pusu!

téra řekl(a)...

Péťo, právě směle do toho, než to miminko bude na světě, pak už dle slov jiných matek nebudeš mít ten potřebný čas. Ale ono vlastně jaké si to člověk udělá, takové to má :) ten přehled je právě taková všehochuť a krásně se to čte :) Krásný nový rok! :)

Plním si svůj sen řekl(a)...

Terko, jo .. musím ... tedy chci. To je to lepší vyjádření. První bude Pod sněhem, o které jsem básnila dříve. Pak vyzkouším Hájíčka a když to psychika dá, tak ještě jednoho Keplera, jelikož Hypnotizér se četl sám. I Tobě, badboyovi a Boříkovi krásný nový rok!

téra řekl(a)...

a jinak skvělá doporučení na knížky jsem na šla na youtube kanále knihkupectví Martinus.cz, kde jednotliví pracovníci knihkupectví sdílí své oblíbené knihy. Už jsem si od nich něco vypsala :)

p. řekl(a)...

zrovna vcera jsem psala na FB:

loni book challenge - 2 knizky tydne, sice nevysla (mozna by stacilo cist neco kratsiho a ne v prumeru 400 stranek), ale 80 knizek taky dobry (bohuzel goodreads je slabsi na ceske autory, takze tam dost knizek chybi, mam je na databaziknih)

to nej za co dam klidne obe ruce do ohne:
Tomas Polacek - STOP
Liane Moriarty - Sedmilharky
Hjorth+Rosenfeldt - Nema divka
Lars Kepler - Pisecny muz
Rudolf Vrba - Utekl jsem z Osvetimi
Pavel Stehlik - Do temnoty
Tom Rob Smith - Dite cislo 44
Frederick Backman - Muz jmenem Ove
Rainbow Rowell - Eleanor a Park
Cheryl Strayed - Divocina
Adler-Olsen - Zena v kleci a Vzkaz v lahvi

https://www.goodreads.com/user/year_in_books/2015/42430817

téra řekl(a)...

Z Tvé topky jsem četla jen Písečného muže a Dítě číslo 44, ostatní si píšu jako "must-read" :) seš borec, 80 knih! taky jsem přemýšlela už o tom, že si dám nějaké tenčí, kratší knížky, ale z valné většiny to nejde, protože se mi líbí ty bichličky :)

a Tvůj profil na goodreads mě dost baví, inspirativní!!! :)